Tag Archives: minimal

slip house.

An apt successor to the concrete-and-pink gallery house of my previous post, Slip House comprises ‘a simple, sculptural form of three cantilevered boxes (or slipped) boxes’. The shifting planes break up the bulk of the building, adding to this sculptural quality. Largely constructed from glass, steel and concrete, these raw materials are evident inside and out. This is architecture in its raw form, designed by an architect as his own home. It was also an RIBA award winner –  best house in the UK for 2013. It is also nobly eco friendly, sustainable and energy efficient with triple glazing, solar panels and wildflower roofs all contributing to its performance.

slip_house2-ohl.slip_house3-ohl.slip_house4-ohl.slip_house5-ohl.slip_house9-ohl.

The house is arranged over three floors with a large roof garden on top. Full-height glazing at either end together with an open plan layout (the perimeter walls carry the load) allow the light into the centre; necessary in an infill site with neighbouring terraces in close proximity. It has the requisite architectural details – shadow gap at the junctions between vertical and horizontal surfaces, and where elements of different materials conjoin. It is minimal in its use of materials and finishes, with an utterly retrained palette. 

Could you live here? It’s marvellously accomplished, but personally I find the purity a little relentless. I’m also not keen on the pinkish hue of the birch plywood, seen on much of the bespoke joinery, as it sits alongside the dull grey of the exposed concrete. I’d have to add some disharmony – lots of textures, some colour.

Slip House by Carl Turner Architects for sale, here. Photography: Tim Crocker

things of wood.

fab four

1. A balancing metal disc on 5 sections of wood, this side table is all lightness and minimalism. The wood can be raw ash or oiled walnut with a white or black anodised top. Minimato table by Matthias Ferwagner, here

2. A little bit Bentwood, a little bit Elbow, this chair combines elements of some designer classics; simple and beautifully detailed in palest beech. It looks Scandinavian, but comes via Italy. Pelleossa chair by Francesco Faccin seen, here 

3. These lamps by Swedish company Note Design Studio are ceramic and wood, and very, very Scandinavian in their warmth and tactility.

4. Beautiful, decorative handcrafted pendants that can be hung individually or in a cluster, there are six variants, with names like Aztec and Abacus. Customisable in length and configuration, they could be simply hung from a hook. Bohemian, but in a good way. Bright Beads by Marz Designs, via Contemporist.

Which is your favorite?

More found objects, here 

More fab four, here

black + white house.

I discovered this house on Pinterest and had to investigate further. The beautifully framed views were the first thing that caught my eye; the cutouts with their wonderfully deep window reveals hint at the sheer thickness of the walls beneath. The next thing that captures the imagination is the restrained but dynamic palette of whitest white and blackest black, which offers the perfect backdrop to the soft, watercolour view beyond. An original brick wall is retained and painted dusky black, offering softness and texture to the otherwise crisp, smooth surfaces. The junctions between old and new float past each other and provide a slot where light is allowed to emanate from, or left in shadow. The palette of materials is kept minimal; a simple wood kitchen bar sits like a sculptural piece in the otherwise white space, with the rest of the kitchen concealed behind a white wall of doors.

1339549279-gba-house-g-s-luc-roymans-7-672x10001339549802-gba-house-g-s-luc-roymans-10-1000x6581339549819-gba-house-g-s-luc-roymans-12-717x10001339550008-gba-house-g-s-luc-roymans-16-785x10001339550088-gba-house-g-s-luc-roymans-19b-708x10001339550020-gba-house-g-s-luc-roymans-18-673x10001339549404-gba-house-g-s-luc-roymans-8-1000x6091339548936-mainimage-gba-house-g-s-luc-roymans-1-829x1000

This 19th century corner house is located on the waterfront overlooking the old city harbour docks of Ghent, Belgium. The original house was stripped back to facade, stairwell and roof truss. The rooms and living spaces are conceived as a ‘stack of volumes, a white sculpture inserted in the existing casing’. The functions of the house are inverted, with the bedrooms on the ground floor, the living areas above. The architects have aimed to create a ‘symbiosis between contemporary residential living and the charm of a 19th century Belgian corner house’.

I’d move in tomorrow, would you?

House G-S in Ghent, Belgium via Arch Daily

Photography, Luc Roymans

More wonderful spaces, here