Tag Archives: Tribe Studio

now house.

It is one of the biggest challenges facing designers – how to integrate traditional and contemporary and make it fit for now.  Pastiche doesn’t work, nor does simply ignoring the original. This house shows one way of mixing new with old, with an end result that is functional and fabulous.

The existing house is a typical, Eastern Australian 1920s bungalow, highly decorative to the street, or public, elevation. In stark contrast, the side elevations of the house were – originally – completely unadorned. The new addition to the rear takes its cue from this diminution in decoration and presents a flat elevation to the rear garden; a simple box form with playful, cut outs for windows. Within, the decorative elements lessen too; the walls become simple planes dressed in white, the free-standing kitchen units stand on a poured concrete floor. All that is left to add are lovely pieces of furniture and a family.

house-boone-murray-tribe-studio-architects_121112house-boone-murray-tribe-studio-architects_121112 (5)house-boone-murray-tribe-studio-architects_121112 (6)hall old + newhouse-boone-murray-tribe-studio-architects_121112(6)

Hence, ‘the public face of the house is decorative and frilly, while the private face is quiet, honest and unadorned. It is the unpretentious face of private family life’.

House Boone Murray by Tribe Studio Architects via

Photographs, Peter Bennetts

More wonderful spaces, here