Tag Archives: Gota residence

house of the year.

A little further from home this time, this house has just been awarded House of the Year 2012 by World Architecture News (WAN), the global architecture news web-site.

The location is spectacular – situated on top of a granite rock, overlooking a man-made dam. Rather than being overwhelmed by its elevation, the house appears to float over it, with changing levels to take advantage of the views all around. It is a relatively simple structure, with two granite blocks, excavated from the site, to anchor the building and enclose the bedrooms; an over-sized timber platform and roof to protect from the harsh sun, and two glass boxes spanning between. All materials are locally sourced, except the specialist items – the glass, for example.

The magic lies with the shifting planes, which follow the gradient of the hillside perch. A sunken terrace here, an over-sailing roof there.

21494_3_OUTSIDELOUNGE21494_5_INTERIORSINK21494_4_OUTSIDELOUNGE21494_6_INTERIORSTAIR21494_2_EXTERIOR

Gota Residence, East Africa, by Sforza Seilern Architects. Read what the judges said, here.

More wonderful spaces, here