a contemporary classicist.

Originally built in1929, this Melbourne home has been meticulously restored and updated to create a cohesive series of beautifully proportioned, contemporary spaces.

Marking the transition between original and new, openings are lined with steel to become portals, frames are painted black allowing them to recede. A two storey glazed structure to the rear brings light to the centre of the home, defining a new circulation core to the building. A large, glazed skylight tracks the path of the sun, filling the interior with more light.

A blackest black, high gloss floor becomes a reflecting pool for the furniture pieces that sit upon it. White walls are a counterpoint for the contemporary art to reside. Kitchen and bathroom cupboards are white and elegantly minimal. The joinery is allowed to break through the external wall at the rear as the connection between indoor and outdoor living. Furniture is classic Scandinavian – Wishbone chairs, Tulip table, AJ floor lamp, as well as Italian, with simple and bold pieces by Antonio Citterio.

sy_190413_04-940x705sy_190413_05sy_190413_10-940x705

sy_190413_08-940x705sy_190413_09-940x705sy_190413_14-940x705sy_190413_02-940x1253sy_190413_01-940x705

A perfect backdrop for a modern family, who will add the vibrance and colour to this masterfully restrained home.

South Yarra residence by Carr Design Group, via

More wonderful spaces, here

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s